sunnuntai 22. syyskuuta 2013

4.essee

                                Onko ikärajat hyödyllisiä?

    Onko Suomessa liikaa ikärajoja? Ikärajat pois sulkevat nuorilta paljon mahdollisuuksia, joka on hyvä asia joissain tapauksissa. Suomessa on runsaasti ikärajoituksia. Ikärajat ovat hyvä asia ja estää nuoren alkoholin ja tupakan  ostamisen ainakin julkisista paikoista. Äänestys oikeuden Suomessa saa 18-vuotias, täysi-ikäisyyden saavuttanut ihminen. Täysi-ikäisyys poistaa paljon mahdollisuuksia nuorilta kuten autokortin hankinnan, päihteiden käytön ja oston ja esimerkiksi uhkapelit. Monet näistä rajoista ovat tärkeitä ja tiukkoja.

    Äänioikeus 18-vuotiaalle kuulostaa melkoisen hyvältä. Jotkut nuoret alle 18-vuotiaat voivat olla valmiita päättämään ja valitsemaan vaaleissa, mutta joillekin täysi-ikäiselle äänestys on yhdentekevää ja heillä ei ole niin selvää ketä äänestää ja miksi. Mielestäni äänioikeus raja on hyvä siinä, missä se nyt on. Ikärajaa ei mielestäni tarvitse alentaa yhtään. Kaikki ei ole valmiita äänestämään edes täysi-ikäisenä.

    Pelikoneet ovat nousseet noin kaksi vuotta sitten k-18 pelikoneiksi eli niitä saa pelata vain täysi-ikäisenä. Ennen samat pelikoneet olivat k-15. Mielestäni niiden ikärajaa on nostettu syystä, monet nuoret alle 18-vuotiaat saattavat pelata vain eikä tajua rahan menetystä tai koe sitä suurena asiana. Todellisuudessa ne eivät välttämättä ole nuoren omia rahojaan. Pelikoneet ovat kaupoista, kioskeista ja ravintoloista löytyviä laitteita. Mielestäni on hyvä että pelikoneita hieman valvotaan, minkä ikäiset niitä koneita käyttää.

    Autokortin voi saada 18-vuotiaana, joka on suurimmalle osalle nuorisosta tärkeä asia, mutta on myös sellaisia, jotka ovat ajaneet autolla monia vuosia pelloilla ja jääradoilla. Ne jotka autoa on käsitelleet monia vuosia ja on pitkä aika odotella täysi-ikäisyyteen, kun tietävät että osaa hallita ja ajaa autoa. Mielestäni on hyvä kuitenkin, että auto kortin voi hankkia 18-vuotiaana, eikä nuorempana.
Nuoria on paljon erilaisia. Läheskään kaikki ei ole välttämättä autolla koskaan ajanut niin silloin on hyvä, että kortin voi hankkia vasta täysi-ikäisenä.

    Energia juomien ikärajat monissa kaupoissa on k-15. Se on mielestäni hyvä ikä, koska siitä yhtään nuorempien on aivan turha juoda sellaista. Siitä ei mielestäni ole mitään erityistä vaikutusta. Alle 15-vuotiaat ja tietysti yli 15-vuotiaat menettävät rahansa vain turhaan. Joillakin kaupoilla ikäraja on tiukka ja jotkut ei siihen kiinnitä sen suurempaa huomiota. Mielestäni on hyvä, että kaupoissa valvotaan, ketkä saavat ostaa energia juomia.

1 kommentti:

  1. Käsittelet aihetta melko monipuolisesti ja aloituskappaleessa johdattelet asiaan yleisesti. Lopetus kaipaisi vielä samanlaisen kiteytyksen: Ovatko ikärajat ylipäätään hyödyllisiä? Mitä niillä saavutetaan?

    Aloituskappaleen virke "Täysi-ikäisyys poistaa paljon mahdollisuuksia nuorilta kuten autokortin hankinnan, päihteiden käytön ja oston ja esimerkiksi uhkapelit" kuulostaa ajatuksellisesti oudolta.

    Kielessä on vielä korjailtavaa. Esimerkiksi virke "Ne jotka autoa on käsitelleet monia vuosia ja on pitkä aika odotella täysi-ikäisyyteen, kun tietävät että osaa hallita ja ajaa autoa" on rakenteeltaan puhekielinen. Sanotaan kai kuitenkin "ajokortti" eikä "autokortti".

    VastaaPoista