maanantai 26. elokuuta 2013

2.Mielipidekirjoitus

                                   2.Ajokortit roimasti ylihintaisia?

 Olisiko sinulla rahaa maksaa noin 1700 euroa esimerkiksi lapsesi ajokortista?
Ajokortti on aivan liian kallis hankinta moneen normaaliin perhetalouteen. Ennen ajokortti on ollut melko siedettävän hintainen, mutta nyt hinta on ikään kuin lähtenyt käsistä kokonaan. Mikä ajokortissa oikeasti maksaa noin paljon?

Nyt moni perhe on vaihtanut itse opetukseen eli vanhempi opettaa lapsen, mikä tulee noin puolet halvemmaksi kuin autokoulun kautta hankittu kortti.
Yhä useammalla perheellä ajokortti jää hommaamatta kokonaan liian kalliin hinnan takia.

Hinta on suuri este korttien hankkimiseen, kun osa nuorista joutuu kustantamaan kortin osaksi itse. Kenelläkään nuorella ei ole lähes kahta tuhatta euroa käyttää ajokorttiin, kun rahaa tarvitaan autokoulun lisäksi myös siihen autoon. Mielestäni ajokortin hintaa on syytä laskea entiseen hintaan, noin tuhanteen euroon, joka oli voimassa vielä viime vuonna.

Nyt kortti-ikäiset käyttävät julkisia kulkuvälineitä yhä enemmän. Linja-autotkaan ei kulje läheskään joka paikkaan esimerkiksi Lappeenrannassa on paikkoja, jossa linja-autoja ei näy. Auto on usealle nuorelle välttämätön liikkumiseen, kun matkat on liian pitkiä.

Monelle nuorelle on kova paikka, kun hän täyttää 18 vuotta eikä hänen vanhemmillaan ole varaa hommata korttia. Ajokortin korkea hinta lisää useammin kortitta ajoa nuorten keskuudessa. Kortitta ajo on ainoastaan autokoulujen kalliiden hintojen  seuraus. Jos nuorille olisi varaa hommata kortti, niin luvatta ajamiset ilman korttia vähenisivät huomattavasti.

Mielestäni on väärin eri ikäluokkia kohtaan, kun hintamuutoksia tulee kesken vuoden. Mikä hintoja nostaa? Mistä hintamuutokset johtuvat?

Myös liikenneministeri Merja Kyllönen halventaisi ajokorttien opetuslupien hintoja jopa sadoilla euroilla.

 http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/al-kyllonen-halventaisi-ajokorttien-opetuslupia/1358355




   

2 kommenttia:

  1. Miusta tekstin teesihän siis luonnollisesti on se että ajokortti on liian kallis ja sen hintaa pitäisi laskea.
    Ei tässä miusta oo muita argumenttejä, kuin se että ajokortin hintaa pitäisi laskea sen takii, että kaikilla ei vaan yksinkertaisesti oo varaa siihen...
    Miun suosikkivirke on; "Ennen ajokortti on ollut melko siedettävän hintainen, mutta nyt hinta on ikään kuin lähtenyt käsistä kokonaan."
    Ei miulla oo mitää kysyttävää.
    Ja pakko sanoo, että kun tuolla lukee; "Nyt moni perhe on vaihtanut itse opetukseen eli vanhempi opettaa lapsen, mikä tulee noin puolet halvemmaksi kuin autokoulun kautta hankittu kortti." niin siihenkin on nykyään tullut se laki, että se maksaa vaa ihan vähän vähemmän ku autokoulu... Pieni korjaus vain!

    - Iida L

    VastaaPoista
  2. Argumenteiksi voi kyllä laskea myös kuvauksesi siitä, mitä huonoja seurauksia eli haittoja on, jos ajokorttia ei ole varaa hankkia (kulkeminen vaikeutuu, ajetaan ilman korttia). Liikenneministerin mielipiteeseen vetoaminen taas on auktoriteettiperustelu.

    Olet työstänyt ja muokannut tekstiä hyvin!

    VastaaPoista