tiistai 3. syyskuuta 2013

3.tekstitaitovastaus


                            3. Huonosta muistista kärsii koko ihminen


Erkki Lampen kirjoittaa tekstissään Avaimet rahat kännykkä (Kodin kuvalehti 18/2008) hänen omasta huonosta muististaan lapsena ja nuorena. Tekstin laji on kolumni.

Kolumnissa omakohtaisuus ilmenee hyvin selkeästi. Kolumni alkaa lauseella "Eräänä päivänä muuan salasana katosi päästäni". Ensimmäisessä lauseessa vastaan tulee kirjoittajan omakohtaisuus, kun hän kertoo mitä hänelle on aiemmin sattunut. Lapsena Lampen oli ollut niin hajamielinen, että oli unohdellut kaverilleen säännöllisesti tavaroitaan. Lampenilla oli tapana jännittää uusien ihmisten tapaamisia.

Erkki Lampenin omakohtaisuus ilmenee Esineistä, joista hän puhuu kuten avaimet, jotka hän oli unohtanut monesti sisälle oven sulkemisen jälkeen. Lapsena Lampen unohti monesti liikuntatunnin jälkeen "froteepyyhkeensä" pukuhuoneen naulakkoon ja äiti huomautti aina siitä.  Aurinkolasit hän luuli hukkaavansa, kun ajatteli ääneen kuka oli varastanut lasit, ne kuitenkin keikkuivat omalla päälaellaan. Kolumnissa mainitaan myös muita esineitä muun muassa kartta, kirjahylly ja uuni.

Lampenin muistin hataruus muuttui teini-iästä parikymppiseksi teräväksi muisti kaudeksi, jolloin hän saattoi referoida vuosi sitten käytyä keskustelua. Sitten alkoi Lampenin alamäki, kun muutamia kertoja hän oli huomannut seisovansa rappukäytävässä ilman avaimia. Lampen sanoo kolumnissaan kirjoittavansa muistiin tärkeitä asioita. Hajamielisyydestä Lampenille on myös harmia päivien muistamisessa kuten laskujen eräpäivissä, jotka sattuvat unohtumaan useasti.
Eräretkellä Lampen joutuu monesti palaamaan kilometrin takaisin päin, kun on unohtanut kartan taukopaikalle.

Kolumni kertoo hyvin omakohtaisesti kirjoittajan elämäntapahtumista, jotka liittyvät niin lapsuuteen kuin aikuisuuteenkin.

2 kommenttia:

  1. Otsikkona pitäisi olla jokin muu kuin tekstinlaji. Olet maininnut hyvin tekstin alussa perustiedot. Viittauksia pohjatekstiin olisi voinut olla useampia. Olet jäsennellyt kappaleen hyvin ja selkeästi. Mielestäni olet noudattanut hyvin tehtävän antoa. Tekstin oikeakielisyys on hyvä. Tekstitaitotehtävästä pisteitä antaisin 3-4.

    VastaaPoista
  2. Ainakin nyt tekstissäsi on sopivanlainen otsikko, hyvä! Olen samaa mieltä Taran kanssa selkeästä kappalejaosta ja siitä, että pohjatekstiin kannattaisi ainakin pari-kolme kertaa viitata "Erkki Lampen kirjoitta, että..."tai "Lampen toteaa tekstissään..." -tyyppisesti.

    Toisessa ja kolmannessa kappaleessa tuot esiin omakohtaisuus-näkökulman, mutta neljännessä kappaleessa oikeastaan enimmäkseen referoit Lampenin tekstiä etkä tee päätelmiä omakohtaisuudesta.

    Kielessä on pientä korjailtavaa.

    3+ p.

    VastaaPoista