maanantai 30. syyskuuta 2013

                                                     Erilainen ystävyys

Teoksen "Poika raidallisessa pyjamassa" on kirjoittanut John Boyne. Kirja on julkaistu vuonna 2006. Kirjan on suomentanut Laura Beck. Kirja on vaikuttava romaani pienestä pojasta toisen maailmansodan keskellä.

Teoksessa keskeiset henkilöt ovat yhdeksänvuotias poika Bruno, hänen perheensä ja löytämänsä juutalainen kaveri auschwitzin leiriltä. Alussa Bruno perheineen muuttaa pois Berliinistä hänen isänsä työn perässä Puolaan. Bruno löytää pian paikan, joka näyttää maatilalta. Brunolle kuitenkin selviää, että aidattu alue on vankileiriläisten alue. Bruno päättää selvittää, mikä alue on ja löytää tien aidatulle alueelle. Aidan toisella puolella on samanikäinen poika nimeltä Shmuel johon Bruno tutustuu. Lopulta Bruno perheineen on vaihtamassa aluetta jälleen, kun hetkeä ennen lähtöä Bruno katoaa. Aukinainen ikkuna paljastaa pojanpako suunnan. Bruno on paennut kaverinsa Shmuelin luokse leirille ja pukeutunut raidalliseen pyjamaan. Tästä johtuen Brunoa ei tunnisteta saksalaiseksi. Tapahtumat keskittyvät hänen kotiinsa ja vankileirin lähettyville.

Vallankayttö teoksessa käy ilmi hyvin selvästi. Valtaa käyttää natsi-Saksan toisen maailmansodan aikana. Vallankäyttö on hyvin raakaa, kun juutalaisia pidetään keskitysleirillä huonoissa oloissa. Vallankäytön kohteena ovat juutalaiset, joita natsit eivät kohtele hyvin. Vallankäytön kohteita menehtyy paljon ja he kärsivät. Saksalaiset perustelivat keskitysleirejä ensimmäisen maailmansodan aikana tapahtumista juutalaisten ja saksalaisten välillä. Juutalaisia oli vähemmistö, joten mitään ei oolut tehtävissä ja valtaaa ei käytetty. Teoksen teemana on sota. Teoksen vaikuttavuutta lisää lapsen näkökulma.Lapselle aihe on ollut silloin rankempaa ja nyt kun sitä vielä kuvataan melko vaikeaksi lapselle. Lapsilla ei ollut mitään tekemistä valtaan ja sen käyttöön. Teos toi minulle paljon lisää tietoa asioista, jotka ovat olleet hieman epäselviä ja moniin kohtiin tuli selvyyttä. Teos pääosin tarkensi vanhoja tietojani aiheesta. Kuten asumisesta ja juuri lapsen näkökulma. Suuttumusta Kirjassa erityisesti aiheutti se, kun Bruno katosi ja hänestä ei nähty yhtään elonmerkkiä. Ainoastaan hänen vaatteensa löytyivät aidan vierestä vankileirin läheisyydestä. Teoksessa ollaan vahvasti juutalaisia vastaan ja heitä kohdellaan erittäin julmasti.




1 kommentti:

  1. Olet kyllä korjannut tekstin oikeakielisyysvirheitä, mutta tekstisi ei oleellisesti ole muuttunut ensimmäisestä versiosta eikä siihen ole tullut oleellisesti uutta sisältöä. Lisäksi uusien tekstiosien myötä tekstiin on tullut uusia oikeakielisyysvirheitä. Tämän vuoksi en valitettavasti voi tällä kertaa korottaa arvosanaasi. Arvosana tästä toisesta versiosta on siis 20 pistettä.

    VastaaPoista