keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Äikkä 4.2

     Erilainen ystävyys


Teoksen "Poika raidallisessa pyjamassa" on kirjoittanut Jonh Boyne. Kirja on julkaistu vuonna 2006. Kirjan on suomentanut Laura Beck. Kirja on vaikuttava romaani pienestä pojasta toisen maailmansodankeskellä.

Teoksessa keskeiset henkilöt ovat Bruno 9-vuotias poika, hänen perheensä ja löytämänsä Juutalainen kaveri auswitchin leiriltä. Alussa Bruno perheineen muuttaa pois Berliinistä syrjäisemmälle hänen isänsä työn perässä Puolaan. Bruno löytää pian paikan, joka näyttää maatilalta. Brunolle kuitenkin selviää, että aidattu alue on vankileiriläisten alue. Bruno päättää selvittää mikä alue on ja löytää tien aidatulle alueelle. Aidan toisella puolella on samanikäinen poika nimeltä Shmuel johon Bruno tutustuu. Lopulta Bruno perheineen oli vaihtamassa aluetta jälleen, kun hetkeä ennen lähtöä Bruno katoaa. Aukinainen ikkiuna paljastaa pojan pako suunnan. Bruno oli paennut kaverinsa Shmuelin luokse leirille ja muuntautunut raidalliseen pyjamaan. Tästä johtuen Brunoa ei tunnistettu saksalaiseksi.Tapahtumat keskittyvät hänen kotiinsa ja vankileirin lähettyville.

Vallankäyttö teoksessa käy ilmi hyvin selvästi. Valtaa käyttää natsi-saksa toisen maailmansodan aikana. Vallankäyttö on hyvin raakaa, kun juutalaisia pidetään keskitysleireillä huonoissa oloissa. Vallankäytön kohteena ovat juutalaiset, joita Natsit eivät kohtele hyvin. Vallankäytön kohteita menehtyy paljon ja he kärsivät. Teoksen teemana on sota. Teoksen vaikuttavuutta lisää näkulma, joka kuvataan lapsen näkökulmasta. Lapsen näkökulma lisää runsaasti teoksen vaikuttavuutta, kun aihe on vakava ja lapsille vaikeaa.

Teos toi minulle paljon lisää tietoa, jotka ovat olleet hieman epäselviä ja moniin kohtiin tuli selvyyttä. Teos pääosin tarkensi vanhoja tietojani aiheesta. Kirjassa erityisesti suuttumusta aiheutti sen, kun Bruno katosi ja hänestä ei nähty yhtään elonmerkkiä. Ainoastaan hänen vaatteet löytyi aidan vierestä vankileirin läheisyydestä. Teoksessa ollaan vahvasti juutalaisia vastaan ja niitä kohdellaan erittäin julmasti.                                    






(Julkaistu 25.9 klo 23.43)



1 kommentti:

  1. Olet tehnyt joitakin havaintoja kirjan kuvaamasta vallankäytöstä, mutta se ei vielä hahmotu yhtenäiseksi tekstiksi. Ensimmäisen version arvosana 20 pistettä. Työstöohjeita tekstissä.


    Teoksen "Poika raidallisessa pyjamassa" on kirjoittanut Jonh Boyne. Kirja on julkaistu vuonna 2006. Kirjan on suomentanut Laura Beck. Kirja on vaikuttava romaani pienestä pojasta toisen maailmansodanERIKSEEN keskellä.

    Teoksessa keskeiset henkilöt ovat YHDEKSÄNVUOTIAS POIKA BRUNO Bruno 9-vuotias poika, hänen perheensä ja löytämänsä PIENI ALKUKIRJAIN Juutalainen kaveri AUSCHWITZIN auswitchin leiriltä. Alussa Bruno perheineen muuttaa pois Berliinistä (syrjäisemmälle) hänen isänsä työn perässä Puolaan. Bruno löytää pian paikan, joka näyttää maatilalta. Brunolle kuitenkin selviää, että aidattu alue on vankileiriläisten alue. Bruno päättää selvittää PILKKU mikä alue on ja löytää tien aidatulle alueelle. Aidan toisella puolella on samanikäinen poika nimeltä Shmuel johon Bruno tutustuu. Lopulta Bruno perheineen oli ON vaihtamassa aluetta jälleen, kun hetkeä ennen lähtöä Bruno katoaa. Aukinainen ikkiuna paljastaa pojan pakoYHTEEN suunnan. Bruno oli ON paennut kaverinsa Shmuelin luokse leirille ja PUKEUTUNUT muuntautunut raidalliseen pyjamaan. Tästä johtuen Brunoa ei TUNNISTETA tunnistettu saksalaiseksi.Tapahtumat keskittyvät hänen kotiinsa ja vankileirin lähettyville.

    Vallankäyttö teoksessa käy ilmi hyvin selvästi. Valtaa käyttää natsi-SIO ALKUKIRJAIN saksa toisen maailmansodan aikana. Vallankäyttö on hyvin raakaa, kun juutalaisia pidetään keskitysleireillä huonoissa oloissa. Vallankäytön kohteena ovat juutalaiset, joita PIENI ALKUKIRJAIN Natsit eivät kohtele hyvin. Vallankäytön kohteita menehtyy paljon ja he kärsivät. ANTAAKO TEOS MITÄÄN SELITYSTÄ SIIHEN, MIHIN NATSIT PERUSTIVAT VALTANSA JA MIKSI JUUTALAISET ALISTUIVAT? OLIVATKO VALLANKÄYTÖN KOHTEENA KIRJASSA MUUT KUIN JUUTALAISET? Teoksen teemana on sota. Teoksen vaikuttavuutta lisää LAPSEN NÄKÖKULMA (näkulma, joka kuvataan lapsen näkökulmasta. Lapsen näkökulma lisää runsaasti teoksen vaikuttavuutta, kun aihe on vakava ja lapsille vaikeaa.) MIETI VIELÄ, MIKSI LAPSEN NÄKÖKULMA TEKEE TEOKSESTA ERITYISEN VAIKUTTAVAN? MILLAINEN ON LAPSEN SUHDE VALTAAN JA VALLANKÄYTTÖÖN?

    Teos toi minulle paljon lisää tietoa ASIOISTA , jotka ovat olleet hieman epäselviä ja moniin kohtiin tuli selvyyttä. Teos pääosin tarkensi vanhoja tietojani aiheesta. KERRO, MILLÄ TAVOIN Kirjassa erityisesti suuttumusta aiheutti SE sen, kun Bruno katosi ja hänestä ei nähty yhtään elonmerkkiä. Ainoastaan hänen vaatteet VAATEENSA löytyi LÖYTYIVÄT aidan vierestä vankileirin läheisyydestä. MIKSI TÄMÄ KOHTA HERÄTTI SUUTTUMUSTA Teoksessa ollaan vahvasti juutalaisia vastaan ja HEITÄ niitä kohdellaan erittäin julmasti. OLETKO SIIS SITÄ MIELTÄ, ETTÄ TEOS ON NATSIEN PUOLELLA JA JUUTALAISIA VASTAAN ?

    VastaaPoista